Czy żelazo ma rzeczywiście wpływ na stan naszych włosów?


NATURA / czwartek, Kwiecień 19th, 2018

Musisz się liczyć z tym, że jeśli masz za mało żelaza w organizmie to na pewno zaczniesz tracić wcześniej czy później włosy. Żelazo bowiem wpływa na działanie enzymu wpływającego na budowę i wzrost włosa. Dla kobiet zapotrzebowanie na żelazo wynosi – 20 mg, mężczyzn i dzieci – 10 mg, kobiet w ciąży – 30mg. Najłatwiej jest brać żelazo w tabletkach i jest to nawet czasem wskazane (np. kobiety w ciąży mające dużą anemię). Sama miałam problem z żelazem w czasie ciąży i wiem, że przyjmowanie żelaza w tabletkach czasem po prostu nie wystarcza. Będąc w ciąży zaczęłam szukać różnych sposobów aby naturalnie uzupełnić niedobory tego pierwiastka. Żeby zacząć przyjmować żelazo najpierw musimy określić czy mamy go za mało w organizmie. Najłatwiej oczywiście poprzez badanie krwi.

Objawy niedoboru żelaza:

  • Wypadanie i przesuszenie włosów.
  • Zaburzenie pracy serca.
  • Spadek sprawności fizycznej, wyczerpanie.
  • Duży apetyt na słodycze.
  • Kłopoty z pamięcią i obniżenie koncentracji.
  • Senność, zmęczenie.
  • Rozdrażnienie, zły nastrój.
  • Pojawienie się zajadów.
  • Słabe, łamliwe paznokcie.
  • Zmniejszenie odporności.
  • Szumy w uszach.
  • Bóle i zawroty głowy.
  • Nieregularne miesiączki.

Gdzie szukać żelaza?

Największa zawartości żelaza znajduje się w podrobach (np. wątrobie i sercu) i warzywach strączkowych; nieco mniej możecie znaleźć w drobiu i kaszach. Kobiety w ciąży jednak powinny zrezygnować z wątróbki lub spożywać ją w bardzo małych ilościach, ponieważ zawiera dużo witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna. Poza tym wątroba jest narządem, który oczyszcza organizm i tym samym może zawierać różne metale ciężkie. Nie jadłam wątróbki w ciąży i nie jem jej teraz nie tylko ze względu na toksyny ale po prostu jej nie lubię.

Znalazłam wiele przyjemniejszych produktów, które mają żelazo i które polecam:

Daktyle – sięgam po nie często jeśli mam ochotę na coś słodkiego. Daktyle oprócz żelaza zawierają witaminę C, witaminy z grupy B (bardzo ważne dla włosów). Są źródłem błonnika pokarmowego.

Buraki – zawierają dużo żelaza, potasu i kwasu foliowego. Buraki często jem na obiad, zamiast surówki.

Zielona warzywa (m.in. pietruszka, brokuły, sałata, szpinak fasolka szparagowa, kapusta, brukselka).

Pestki dyni – jem ich dużo, ponieważ oprócz dużej ilości żelaza mają także wiele innych cennych składników takich jak np. cynk czy magnez. W jednej czwartej szklanki pestek z dyni znajduje się aż 9 mg żelaza. Planuję napisać kiedyś o pestkach dyni oddzielny artykuł, ponieważ bardzo doceniam ich moc 🙂

Żelazo znajdziecie też w innych produktach np. w owocach morza czy niektórych owocach. Ważne aby wybrać produkty bogate w ten składnik i systematycznie je spożywać.

Warto dodać, że dla prawidłowego wchłaniania do krwi, niezbędne jest również dostarczanie organizmowi produktów bogatych w witaminę C.

Soki, które piję:

   Sok z pietruszki:

  1. Wrzucam do blendera natkę pietruszki, cząstki cytryny , miód i kostki lodu.
  2. Wszystko miksuję ok. 30 sekund.
  3. Dolewam wodę niegazowaną i wszystko miksuję ponownie ok. 15 sekund

W niecałą minutę mam pyszny sok bogaty w żelazo oraz witaminę C.

      Sok z buraka:

  1. Jednego buraka kroję i myję, a następnie przepuszczam przez sokowirówkę.
  2. Dodaję jedną marchewkę wtedy smak jest słodszy. Możecie dodać też jabłko wtedy smak będzie bardziej kwaskowaty.

zelazo

Podsumowując nie ma zdrowych włosów bez odpowiedniego poziomu ww. składnika w organizmie. Obecnie dostarczam żelaza jedynie w pokarmach i jest na idealnym poziomie.

A jak jest u Ciebie? Kiedy ostatnio badałaś poziom żelaza?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *