Rola i wpływ pH na kondycję włosów


WŁOSY /

Rola i wpływ pH ma znaczący wpływ na kondycję naszych włosów. Mimo, że obecnie nie ma uregulowań dotyczących informowania jak również przestrzegania wartości pH w produktach do włosów, uważam, że warto zapoznać się z tematem.

Podstawowe informacje o pH:

– włosy maja pH ok. – 3,6;

– odżywka powinna mieć  pH kwaśne – 4,5-5;

– szampony polecam z pH od 5-7 (wyjątek stanowią szampony przeciwłupieżowe gdzie pH może być wyższe niż 7).

Szampony o wysokim (zasadowym) pH rozchylają łuskę włosa co może prowadzić do wysuszenia, puszenia  i elektryzowanie się włosów. Zatem jeśli masz problem z puszeniem się włosów zacznij od swojego szamponu.

Stosowanie produktów o kwaśnym pH domyka łuskę włosa. Włosy mniej narażone się na mechaniczne i chemiczne zniszczenia. Domknięta łuska sprawia też, że włosy są zdrowsze, błyszczące i wygładzone. Zakwaszenie włosów przyczynia się również do trwalszego trzymania się koloru farbowanych włosów. Pamiętaj, że nie można przesadzać, ponieważ zbyt częste zakwaszanie np. poprzez stosowanie płukanek na włosy może m.in. podrażniać skalp.

Na opakowaniu szamponu nie ma obowiązku niestety umieszczania wartości pH. Możesz jednak sprawdzić samodzielnie pH poprzez kupno papierków lakmusowych. W ustalaniu pH w kosmetykach polecam Ci ten filmik:

Poniżej przedstawiam pH najbardziej popularnych naturalnych produktów, które możesz stosować na włosy:

sok z cytryny -2

sok z aloesu – 3

ocet – 3

miód – 4

majonez – 4

piwo – 4,5

żółtko – 6

pokrzywa – 6,5

mleko – 6,5

Woda, którą pijesz powinna mieć pH wyższe niż 7.4, ponieważ większość płynów naszego ciała musi utrzymać równowagę pH na poziomie 7,36.

Przykładowe niegazowane wody (gazowane mają niższe pH):

Mama i ja – 7,7

Kropla Beskidu – 7,6

Żywiec – 7,5

Primavera – 7,4

Dobrawa – 6,3

Muszynianka – 6,0

Woda z kranu ma różne pH w zależności od miasta, jednak zwykle jest to powyżej 7,0. Włos składa się w 10% z wody. Woda dla włosów jest ważna wewnętrznie i zewnętrznie. Warto myć włosy w wodzie o niskim stopniu mineralizacji, czyli w wodzie miękkiej, natomiast pić wodę twardą, ponieważ posiada więcej wapnia i magnezu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *